DOLAR 34,2430 -0.05%
EURO 37,5397 -0.28%
ALTIN 2.883,99-0,09
BITCOIN %
İstanbul
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

adana haber - agrı haber - haber ajansı - akdag haber - akit tv haber - almanya haber - ana haber bülteni - news haber - ankara haber - arabistan haber - asayiş haber - spor haber - ataköy haber - avrupa gazetesi - avustralya haber - aybastı haber - azerbaycan haber - bağdat haber - bartın haber - başakşehir haber - basın bülten - batum haber - bayburt haber - beykent haber - bilişim haber - boomerang haber - çankırı haber - cnbc haber - cnn haber - dobra haber - doğuş gazetesi - dolunay haber - doruk haber - dünya haber merkezi - ermenistan haber - flash haber - fox haber - fox tv haber - fransa haber - gazete gündem - gaziantep haber - gaziantep haber - giresun haber - global bülten - gümüşhane haber - gümüşhane manşet/a> - gürcistan haber - haber28 haber - 365 haber - 365tv haber - haber60 haber - haber ajansı - haber aktif - best haber - birgün haber - objektif haber - haber özetleri - sizin haber - hakkari haber - hep haber - ığdır haber - ılgın haber - ingiltere haber - internet haber - iskenderun haber - istihbarat haber - kadının sesi haber - kanada haber - kanal24 haber - kanal7 haber - kanal a haber - kanal t haber - kapsam haber - karadeniz haber - karamürsel haber - kazakistan haber - kent haber - kıbrıs haber - kıbrıs tv haber - küçükçekmece haber - maçka haber - madtv haber - magazinpress haber - makedonia haber - malatya haber - megachannel haber - merkez ana haber - muş haber - olay tv haber - öncü haber - özbekistan haber - özgür haber - özlem haber - parti haber - pause haber - polis haber - samsun gazete haber - sandıklı haber - seçim haber - sendika haber - show haber - show tv haber - sivil haber - star tv haber - suriye haber - tatil haber - teşkilat haber - tokat gazete haber - trt1 haber - türkistan haber - tv5 haber - tvnet haber - ultra haber - ulusal bülten haber - ulusal kanal haber - vatan haber - uluslararası haber - yerel bülten haber - yeryüzü haber - zaman haber - adalet haber - adana gündem haber - alem haber - aliağa haber - amasya haber - anadolu manşet haber - ankara güncel haber - antalya haber - antep gazetesi haber - askeri haber - aydın haber - bağcılar haber - basın haber - beylikdüzü haber - beypazarı haber - beyşehir haber - bodrum haber - bomba haber - bozkır haber - cep haber - çeşme haber - denizli gündem haber - doğubeyazıt haber -elbistan haber - erzurum gündem haber - evrensel haber - evrim haber - gaziantep bülten haber - girişim haber - gölbaşı haber - 365 haber - 44 haber - 73 haber - 77 haber - aksiyon haber - arşiv haber - bir haber - channel haber - karadeniz haber - özet haber - port haber - sosyal haber - haber yazıyo - haber yelkeni - hemen haber - istanbul haber - istanbul son haber - kandıra haber - kars manşet haber - kayseri manşet haber - magazin tv haber - merzifon haber - nesil haber - news haber - onay haber - ordu manşet haber - şafak haber - samsun manşet haber - sarıyer haber - sarıyer son haber - sky haber - tarım haber - taşova haber - trabzon manşet haber - video haber - yükseliş haber - zafer haber - küre haber - haber - haber - anadolu haber - antakya haber - çarşamba haber - aksiyon haber - haber turu - ulusal haber - internet gazetesi haber - millet gazetesi haber" - moda haber -organik haber -smart haber -terme haber - zara haber
sponsor reklam
Kastamonulu dönerciden Bursalıları üzecek yorum: Kıyma döneri kullanıyorlar, kulvarlarımız farklı
58 okunma

Kastamonulu dönerciden Bursalıları üzecek yorum: Kıyma döneri kullanıyorlar, kulvarlarımız farklı

ABONE OL
22 Haziran 2024 12:00
Kastamonulu dönerciden Bursalıları üzecek yorum: Kıyma döneri kullanıyorlar, kulvarlarımız farklı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
İHA

1855 yılında İstanbul’da çekilen Kastamonulu dönerci Hamdi Usta’nın fotoğrafı, sosyal medyada ‘döner nerenin’ tartışmasını beraberinde getirmişti.

Bazı sosyal medya kullanıcısı döner kebabın Bursa’ya ait olduğunu iddia ederken, Kastamonu’daki döner ustaları tartışmaya tarihi bilgilerle cevap vererek, dönerin Kastamonu’ya ait bir yemek olduğunu söylemişti.

Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde, 1,5 asırdan fazla süredir devam eden geleneği sürdüren 4. kuşak döner ustası Kadir Mankaloğlu ise 1858 yılında ilk dönerin, soğan suyunda bekletilen kuzu etini çamurdan yapılan ocakta meşe kömürüyle pişirilmesi ile ortaya çıktığını söyledi.

Babası ve amcasının dedesinden aldığı mesleği kendisine devrettiğini belirten Mankaloğlu, 166 yıllık gelenekle döner kesmeye devam ettiklerini belirtti.

“Dünyanın en eski tarihi dönercilerindeyiz”

Kastamonu dönerinin kuzu etinden yapıldığını, Bursa’da ise kıyma döner yapıldığını belirten Mankaloğlu, Bursa’nın döneri ile Kastamonu dönerinin kıyaslanmasının anlamsız olduğunu söyledi.

Ailesinin 1858 yılından beri dönercilik yaptığını belirten Kadir Mankaloğlu, “Atalarımızdan süregelen mesleği devam ettirmekteyim. En son temsilcisiyim. 4’üncü kuşağım. Dedemin dayısı, dedem, amcam ve ben torun olarak bunu devam ettiriyorum. Benden sondada yeğenim var, inşallah işi ona öğreteceğiz, bu mesleği yeğenim devam ettirecek. 1858 yılında kurulduk. Dünyanın en eski dönercilerindeniz.” dedi.

“Bizim yaptığımız döneri başka birisinin de yapabileceğini zannetmiyorum”

Dönerde sadece kuzu etini kullandıklarını ve başka bir katkı maddesi olmadığını belirten Mankaloğlu, “Her şeyini kendimiz hazırlıyoruz. Hazır hiçbir şey kullanmıyoruz. Etlerimiz Balıkesir’den özel geliyor. Her kuzudan da döner yapmıyoruz. Bizim yaptığımız döneri başka birisinin de yapabileceğini zannetmiyorum. Çünkü bu meslek bize atalarımızdan miras. Dedemin dayısı, ilk olarak Arabistan tarafından döner yapmasını öğrenmiş. Ondan sonra İnebolu’ya gelerek devam ettirmiş. Dedeme, amcama da öğretmiş. En son biz öğrendik. Ailecek biz bu işi yapıyoruz.” diye konuştu.

“166 yıl önce ilk ustamızın kullandığı ocağı halen aynı şekilde kullanıyoruz”

166 yıl önce kullanılan ocakla döner yaptıklarını belirten Kadir Mankaloğlu, “Ara sıra ufak tefek tamirler yapıyoruz. Ocağımız sırf çamurdan yapılmıştır. Yakacak olarak da odun kömürünü kullanıyoruz. Tutuştuktan sonra sönmeye yakın tekrar ocağı tazeleriz. Bir kısmını alıp yeniden odun kömürü koyarız. Odun kömürü tekrar tutuşup döner bitinceye kadar bu şekilde devam eder. Dönerimiz, bu şekilde esasında çam kömüründen daha güzel olur fakat çam kömürünün kullanımı yasaklandığı için meşe kömüründe yapıyoruz. Meşe kömüründe de güzel oluyor. Izgarada zaten meşe kömürü kullanılıyor. Odun ateşinde dönerimiz daha lezzetli oluyor. Gaz ya da doğalgaz gibi diğer yanıcılardan kullanmıyoruz. 166 yıldır hiçbir değişime uğramadan aynı şeklide devam ettiriyoruz. Tezgahımızı tutuşturduktan sonra dönerimizle birlikte yanında biber, domates közlüyoruz, ekmekleri ve tabakları öncesinde ısıtıyoruz. Tüketirken tabağın soğuk olmaması gerekiyor. Bu şekilde servis edince müşterimiz döneri sıcak bir şekilde tüketebiliyor. Bizler, sadece kuzu etinden döneri yapıyoruz. İskender kıymadan oluyor, hazır döner kullanıyorlar. Fakat bizler, kendimiz döneri hazırlıyoruz ve asıyoruz. İşçiliği tamamen bizlere ait. Sırf kuzu etinden yapıyoruz, başka karışım içerisinde bulamazsınız. Dönerin atası Kastamonu bölgesidir. Kastamonu’da dedelerimle birlikte bir usta daha vardı. Hepsi rahmetli oldu. Bizler ise şimdi onların ekmeğini yiyoruz.” şeklinde konuştu.

“Bursa’daki dönerci meslektaşlarımız bu işi kendi üzerlerine almaya çalışıyorlar”

Duvarda asılı fotoğrafları göstererek dönerin ilk Kastamonu’dan çıktığını ifade eden Mankaloğlu, “Dedemin dayısı, dedem, amcam, babam ve ben. 1858 yılından bugüne kadar döner geldi. Bizler de devam ettirmeye çalışıyoruz. Allah’a şükür bugüne kadar onların yüzünü kızartmadık. Herkes çok memnun. Bursa’daki dönerci meslektaşlarımız bu işi kendi üzerlerine almaya çalışıyorlar. Fakat tamamen farklı bir döner, onlar kendi yaptıkları döner üzerinde iddialı olabilirler ama dönerin atası Kastamonu’dur. Atalarımız, dedelerimiz, eski döner ustalarımızdır. Bizler döneri kuzu etinden yaparken, Bursa kıyma döner kullanıyor. Kulvarlarımız çok farklı, kendilerini bizlerle kıyaslamaları anlamsız. Tamamen farklı dönerlerimiz. Bu duvardaki fotoğraflar da ispatıdır.” ifadelerini kullandı.

“İnebolu’nun döneri Bursa dönerinden çok daha fazla lezzetli”

İnebolu dönerini severek tükettiklerini söyleyen Engin Salcı ise, “Bizim, İnebolu dönerimiz 150 yılın üzerindedir. Bizler, hem kokusu hem lezzetiyle canımız döner çektiğinde buraya gelip yeriz. Dönerimiz çok lezzetlidir. Beğenerek tüketiyoruz. Dönerin kokusu sokağa yayılır. Gel beni ye der, bizler de canımız çektiğinde gelip döner yeriz. Bursa’da döner yemedim fakat İnebolu’nun döneri Bursa dönerinden çok daha fazla lezzetlidir. Bizimkisi kuzu döneridir. Özellikle dönerimiz közde pişer, kömür ateşinde pişer, onun lezzeti ayrıdır.” dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
Full HD Film izleerzurum escortdedektifcasibomdeneme bonusu veren sitelerhukuk forumDeneme bonusu veren sitelereryaman escorterzurum escortankara escortİzmit EscortTrade Smart Güvenilireryaman escorterotik shopEsenyurt EscortDeneme bonusu veren siteleryerli porno
deneme bonusu veren siteler online bahis siteleri için etkili bir pazarlama aracıdır. Bu bonuslar, yeni kullanıcıları platforma çekmek için kullanılır. Potansiyel müşteriler, deneme bonusları sayesinde siteyi risksiz bir şekilde deneyimleyebilir ve platformun sunduğu hizmetlerin kalitesini test edebilir.
bahis siteleri kullanıcıların spor müsabakalarına bahis yapmalarını sağlar. Türkiye'de yasal bahis siteleri, Spor Toto Teşkilatı tarafından denetlenir. Yabancı bahis siteleri ise lisanslı olup, uluslararası alanda hizmet verir. Bahis siteleri, mobil uygulamalarla da kolay erişim sağlar.
deneme bonusu veren siteler